Tolice vojtěška – další stupínek ke zdraví
Vojtěška není jen evropská záležitost
Tolice vojtěška https://www.nakliceno.cz/alfalfa/ je u nás známa jako hospodářská pícnina, velmi výživné a kvalitní krmivo pro koně a skot, ale také pro králíky, morčata, ovce a kozy. Má nízký glykemický index a zvířatům tak v přirozené formě dodává živiny – makroprvky (vápník, hořčík, draslík, fosfor, síru, chlór) i stopové mikroprvky (železo, zinek, měď, mangan atd.), vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C a E a především velké množství výživného proteinu.
Značný význam má ovšem i ve výživě člověka, v České republice se jí věnuje pozornost až v posledních desetiletích, za socialismu rozhodně nebyla v popředí zájmu, ačkoli bylo známo, že její účinky znali lidé již před tisíci lety ve starověké Číně a v Indii. Pěstovala se i v nížinách při pobřeží Arabského poloostrova, odkud získala příznačné jméno Alfa-alfa, tedy zkráceně „Alfalfa“.
Čím nám vojtěška prospěje
Proti překyselení – revma, dna, otoky, žaludeční a dvanáctníkové vředy, trávicí problémy, zácpa, průjem, nechutenství, pálení žáhy, usazování cholesterolu a vápníku v cévách, infarkty a mrtvice, hemeroidy, špatný stav nehtů, vlasů, zubů, pokožky a vlasů – to vše má jeden společný znak, nevhodně poskládaný jídelníček a další nesprávně volené kroky životního stylu, jimiž jsou absence pohybu a sedavá zaměstnání, příliš mnoho stresu a negativních myšlenek, deprese, smog, některé deficitní minerály (hlavně hořčík – ten lze doplnit např. ve formě bisglycinátu či malátu). Lze to shrnout pod jediný pojem „překyselení“, neboť tělo nemá dostatek energie a vlastních rezerv zbavit se toxických metabolitů a odpadu, a tak je musí někam v těle ukládat.
Vojtěška pomáhá nastolit v tomto směru rovnováhu (podobně jako pravidelné popíjení čerstvých zeleninových šťáv). Můžete ji dodávat čerstvou nebo v tabletách či v prášku, účinkuje v každém případě a nepatří mezi alergeny – to pouze v době květu v podobě pylových zrnek. Semínka můžete nechat i naklíčit a tím zvýšit obsah cenných živin včetně vitamínu C.