Skladujte jarní zeleninu a ovoce správným způsobem
Zásadou správného skladování zeleniny je oddělení od ovoce, zejména od jablek. Ta totiž urychlují dozrávání všech ostatních plodů ve svém okolí. U mrkve a ředkviček platí rada, že je dobré je kupovat i s natí, a tu odstranit až před samotnou spotřebou. Ne všechna zelenina snáší dobře delší pobyt v lednici. Jde například o salát, který společně se zelím snadno přechladne. Proto jej dejte do misky s trochou vody, přičemž dbejte, aby byl řez ponořen a misku uchovávejte v chladu. Takto lze vzkřísit už i zvadlý salát, který po pár hodinách pobytu v lázni krásně nakřehne.
V našich kuchyních je také oblíbená pažitka, ale je velmi těžké ji sklizenou déle uchovat. Její trvanlivost o něco déle prodlouží zabalení do alobalu. Kopr jednoduše dejte do sklenice s vodou a můžete ho používat několik dalších dnů. Totéž platí i cibulové nati, kterou sklízejte z cibule, zčásti ponořené do vody a postavené třeba na okně. Pokud vám uvadla petrželová nať, ponořte ji na pár minut do studené vody.
V tuto dobu jsme ještě odkázáni na koupi ovoce, které také chceme jistě udržet co nejdéle čerstvé. Citrony bychom měli ponechat v pokojové teplotě a ty nakrojené vložit do lednice na talířek řezem dolů. Ani jablkům lednice moc neprospívá a stejně tak se v tomhle prostředí nelíbí banánům a mangu, které v chladu přestávají dozrávat a mění svoji chuť. Naopak chladné prostředí vyžadují jahody a borůvky, které se rychle kazí.
Rozkrájené ovoce a zelenina už také patří do chladu kolem čtyř stupňů, a navíc je vhodné ho uložit do dóz. Jen tak bude na řezu méně osychat a hnědnout. V tomto případě se ale jedná o krátkodobé uchovávání a je třeba obsah dóz kontrolovat a co nejdříve zkonzumovat. A rada závěrem. Boxy na zeleninu, které jsou součástí lednice pravidelně čistěte, aby nedocházelo k množení bakterií a opakovaného napadání nově dodaných zásob. To platí ostatně pro celé prostředí lednice.