Alternativy cukru na trhu
Cukr se nejčastěji vyrábí z cukrové řepy nebo cukrové třtiny, z chemického pohledu se jedná o sacharózu. Na trhu můžeme najít dvě varianty – rafinovaný, který je zbaven melasy, nebo hnědý přírodní cukr obsahující melasu s vitamíny a minerály, který je pro lidské tělo prospěšnější. V obou případech však hovoříme stále o stejné látce. Co si tedy můžete domů koupit na místo cukru?
Sušené ovoce
Sušené ovoce se vytváří z čerstvého zbavením vody, proto stále obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a ovocného cukru v koncentrovanější formě. Nápoje si s ním neosladíme, ale můžeme je použít místo bonbonů nebo přidat do ovesných kaší a do koláčů. K sušení se někdy využívá oxid siřičitý, který není nejzdravější, proto je doporučeno kupovat přirozeně sušené ovoce.
Med
Cukr v přirozené tekuté a zdravější formě? To je med od pracovitých včeliček. Kromě jeho výborné chuti má také dobrý vliv na lidské zdraví – má protibakteriální účinky a snižuje krevní tlak. Jen pozor u dětí není vhodné podávat med do prvního roku života kvůli odlišnému pH střevní sliznice.
Kokosový cukr
Kokosový cukr vyráběný z poupat kokosových palem nabízí konzumentům kromě lahodné chuti také vysokým obsah železa, zinku a minerálů. Má nízký glykemický index a na trhu je možné ho zakoupit v tekuté formě nebo ve formě granulí.
Stévie
Tato rostlina pocházející z Jižní Ameriky obsahuje sladký nekalorický steviosid. Na trhu je dostupný samotný extrakt z rostliny, který můžete použít na slazení při pečení, ale i do kávy, jen pozor na chuť, která je trochu odlišná od klasického cukru. Látka je až 300krát sladší než sacharóza.
Třtinová melasa
Tento černý hustý sirup vzniká při výrobě cukru jako vedlejší produkt. Obsahuje asi 50 % cukru, což snižuje jeho kalorickou hodnotu. Dále obsahuje velké množství minerálních látek (železo, vápník, hořčík, fosfor) a vitamíny, které mají pozitivní zdravotní účinky na lidské tělo.
Luo Han Guo
Mnišské ovoce je jeden z dalších názvů této nepříliš známe rostliny mající svůj původ v jihovýchodní Asii. Výtažek z tohoto sladkého ovoce je možné použít jako bezkalorické sladidlo. Používá se v malém množství, jelikož je 200 – 300krát sladší než cukr.