Elektrický gril aneb proč by neměl chybět v domácnosti
I když na základě řady testů nebylo znatelně prokázáno viditelného rozdílu mezi pokrmem ugrilovaným v grilu plynovém, na dřevěném uhlí či elektrickém. Nicméně elektrický gril a to zejména z pohledu žen je vnímán jako bezpečný a především snadný pro obsluhu. Je neměnným faktem, že elektrické grily jsou i po designové stránce velmi atraktivním elementem. A přínosné bezpochyby je, že elektrický gril můžete používat i v zimě a to doma. Stačí ho umístit v kuchyni pod digestoř a není třeba si odepřít lahodný grilovaný pokrm.
Vše však záleží na dobrém výběru. Předem je zapotřebí vědět podstatná fakta ohledně používání, pro kolik osob budete zhruba grilovat, jak často, co vše hodláte grilovat, jaké požadavky by měl splňovat elektrický gril dle vašich představ apod.
Základní druhy elektrického grilu
- Otevřený gril – typické pro tento typ je větší grilovací plocha, je reálná příprava více jídel najednou, či naopak připravit dva druhy jídel na grilu odděleně, aniž by došlo k eliminaci patřičné chuti.
- Kontaktní gril – charakteristická je oboustrannost, tj. mnohem rychlejší grilování. Grilovat můžete na tomto druhu jak maso, ryby, zeleninu, tak i zapečené toasty či sendviče. Jsou ocenitelné do interiéru, neboť neprskají, tudíž není znečištěno okolí. Nezanedbatelná je jejich skladnost, tudíž nezaberou takřka žádné místo v domácnosti.
- Venkovní gril – vyznačuje se velkou grilovací plochou a má i poklop, jenž plní úlohu v urychlení procesu v rámci grilování. Venkovní elektrický gril je přenosný a rozložitelný, tudíž ho lze umístit na zahradě dle momentální potřeby. Jelikož vydává zcela minimum kouře, je tak vhodný pro městské grilování.
Důležitost aneb jak je to s příkonem
Je pravdou, že u všech elektrických grilů je příkon obdobný, kdy se tak pohybuje okolo 1000 a 2400 W. Lze však konstatovat, že v případě grilu s vyšším příkonem dochází k rychlejšímu rozehřátí na potřebnou teplotu.
V případě termostatu je umožněno nastavení teploty. Je však pravdou, že nejlevnější modely elektrického grilu nedisponují termostatem. U dražších typů naopak je termostat, jenž umožňuje nastavení teploty krokově a to většinou na tři až čtyři různé teploty nebo lze regulovat teplotu plynule.
Ocenitelné atributy u elektrického grilu
Při výběru je vhodné se zaměřit na elektrický gril, jenž má nepřilnavý povrch, kdy je možno grilovat i bez použití oleje a zároveň je i snadná údržba. Odkapávací nádoba je efektivní, neboť shromažďuje tuk i mastnotu. Ideální je elektrický gril mající rozebíratelnou konstrukci, neboť tak je snadný způsob čištění, ale dokonce i některé části je možno dát do myčky na nádobí.